Overlijdensrisicoverzekering ook het overwegen waard voor huurders

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt vaak afgesloten bij de aankoop van een woning. Maar ook als huurder loont het de moeite om je in dit product te verdiepen. Het is een manier om je nabestaanden verzorgd achter te laten. Zij kunnen er na jouw overlijden de inkomensterugval mee opvangen en de huur blijven betalen of een gat in het nabestaandenpensioen dichten.

Uit recent onderzoek van verzekeraar Scildon blijkt dat vooral huurders vaak geen ORV hebben: dat is het geval bij maar liefst 69% van de gezinnen met een huurwoning.

Zekerheid

Een ORV biedt financiële zekerheid bij overlijden. Wanneer jij of je partner komt te overlijden, keert de ORV een afgesproken bedrag uit om het inkomensverschil op te vangen. Dit bedrag wordt door mensen met een koophuis vaak gebruikt om een deel van de hypotheek mee af te lossen waardoor de maandlasten meteen dalen en betaalbaar blijven voor de achterblijvende partner.

Het bedrag is echter op meerdere manieren in te zetten. Stel je hebt een huurhuis en bouwt geen vermogen op in je huis, dan kan het ook gebruikt worden om een pensioengat op te vullen. En natuurlijk kan het gebruikt worden als een aanvulling op het maandinkomen van de achterblijvende partner, door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van het ORV-kapitaal in te zetten. Stel de ORV keert een ton uit, dan kan je daar gedurende acht jaar je maandinkomen met duizend euro mee aanvullen.

Leeftijd en gezondheid

De kosten van een ORV hangen voor een groot deel af van de leeftijd en de gezondheid van de aanvragers, de gewenste looptijd en het te verzekeren bedrag. Jonge gezonde mensen kunnen voor een maandpremie van tien a vijftien euro al een redelijk bedrag verzekeren. In 2019 is de premie van veel ORV’s gedaald. Voor een ORV moet altijd een gezondheidsverklaring worden ingevuld. 

Goede keuze maken

Om een goede keuze te maken, is het van belang dat je inzicht krijgt in de situatie na overlijden. Hoe blijven je nabestaanden dan achter? In hoeverre is dan de huur nog op te brengen? Is er een nabestaandenpensioen? Is er ander vermogen uit bijvoorbeeld spaargeld of een erfenis? Zijn er kinderen die willen studeren? Overleg met je financieel adviseur wat voor jou en je nabestaanden de beste keuze is! Neem hiervoor contact op met ons (072) 5614000.

roos op strand roos op strand