Besparen door te schenken

bron Levenwonen.nl

Het klinkt misschien gek: besparen door geld weg te geven. Toch kan het jouw kinderen veel geld schelen als je nu al een deel van je vermogen overhevelt. In dit artikel sta ik stil bij drie mogelijkheden.

 

Als kinderen geld van jou erven, hebben ze een veel lager vrijstellingsbedrag dan wanneer jouw partner erft. De vrijstelling van partners is ruim € 660.000, die van kinderen nog geen € 21.000.

Schenken

Heb je meer vermogen, dan kun je dat al bij leven schenken. De kinderen hoeven dan later minder belasting te betalen. Let er wel op dat je binnen de vrijstellingsbedragen van de schenkbelasting blijft, anders krijgen ze alsnog een aanslag.

Als je 10 jaar lang het maximaal vrijgestelde bedrag schenkt, hevel je zo’n € 55.000 over. Op een erfenis tot ongeveer anderhalve ton bespaar je jouw kind dan zo’n € 5.500 erfbelasting. Is de erfenis groter, dan kan dat in dit voorbeeld wel oplopen tot € 11.000.

Schenken op papier

Zit je geld vast in je huis, aandelen of andere beleggingen? Dan kun je overwegen om op papier te schenken. Eigenlijk geef je je kinderen dan een schuldbekentenis. De totale waarde van de papieren schenkingen mogen ze aftrekken van de erfenis. Zo’n schenking op papier moet je wel vastleggen bij de notaris. Ook moet je elk jaar tenminste 6% rente betalen over het bedrag dat je hebt geschonken. Verder gelden dezelfde regels als bij een reguliere schenking.

Schenken voor een koophuis

Als je kinderen een koophuis hebben, kun je nog meer helpen. Als zij – of hun partners – tussen de 18 en 40 jaar zijn, mag je ruim € 100.000 belastingvrij voor hun woning schenken. Voorwaarde is wel dat ze het geld gebruiken voor aankoop of verbetering van het huis of om de hypotheek mee af te lossen. Een schenking van € 100.000 betekent een erfbelastingvoordeel van minimaal zo’n € 8.000.

Ineens of gespreid

Je kunt het hele bedrag in één keer geven, maar je mag de schenking ook spreiden over maximaal drie opeenvolgende jaren. Dat kan handig zijn als je nu niet veel vrij vermogen hebt maar binnenkort wel. Bijvoorbeeld omdat je een uitkering van een levensverzekering verwacht.

Als kinderen het geld gebruiken voor het afbetalen van een hypotheek, kan spreiden extra interessant zijn vanwege de maximale boetevrije aflossing. Deze is meestal 10% tot 20% per jaar. Gespreid aflossen is dan voordeliger.

Familiehypotheek

Wat je ook kunt doen, is geld aan je kinderen lenen in de vorm van een familiehypotheek. Hiervoor hoef je niet altijd vrij vermogen te hebben. Je kunt soms ook gebruik maken van de overwaarde van je eigen huis. Voor de kinderen maakt het niet uit of ze van de bank lenen of van jou. Als zij de hypotheek binnen dertig jaar aflossen, mogen zij de betaalde hypotheekrente gewoon aftrekken.

Hypotheekrente terugschenken

Met een familiehypotheek zorg je ervoor dat vermogen in de familie blijft. En omdat de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente, kan het een interessante investering zijn.

Een andere mogelijkheid die een familiehypotheek biedt, is het zogenoemde kasrondje. Je leent geld aan je kind, vraagt daarover rente en schenkt de rente weer terug. Stel dat je elk jaar € 5.000 hypotheekrente van je kind ontvangt en die terugschenkt. Dan hevel je in 10 jaar € 50.000 over en in 30 jaar zelfs € 150.000. Let er ook in dit geval wel op dat je binnen de jaarlijkse vrijstelling van de schenkbelasting valt.

Goed advies is belangrijk

Heb je een vraag over dit artikel of wil je meer weten over de mogelijkheden die schenken biedt? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag verder.

 

Leon Rood (072) 5614000

99623dca-aed9-468f-b61a-2fbed8402f23 99623dca-aed9-468f-b61a-2fbed8402f23