Woning gekocht of hypotheek overgesloten? Vergeet deze aftrekposten niet

bron: Woonfonds

Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Heeft u uw hypotheek overgesloten, pas geleden een woning gekocht of bent u al langer huiseigenaar? Mogelijk heeft u recht op de onderstaande aftrekposten. Neem ze mee bij uw aangifte, zodat u niet meer belasting betaalt dan nodig. 

Aftrekposten voor woningeigenaren
De hypotheekrente is een jaarlijks terugkerende aftrekpost voor huiseigenaren. Zolang het uiteraard van toepassing is in uw situatie. Daarnaast zijn er eenmalige aftrekposten bij het kopen van een woning of oversluiten van uw hypotheek. Bijvoorbeeld de gemaakte kosten voor de notaris en financieel adviseur voor de hypotheek. Veelvoorkomende aftrekposten zijn:

Taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte en advieskosten;

Rente en financieringskosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot;

Bereidstellingsprovisie ofwel de vergoeding die kan gelden als u de duur van een hypotheekofferte wilt verlengen;

Bouwkundige keuring, zolang deze verplicht wordt door de geldverstrekker;

Betaalde bouwrente na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst;

Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG);

Boeterente bij oversluiten hypotheek ook aftrekbaar
De mogelijke boeterente die u bij het oversluiten van uw hypotheek betaalde, is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Hetzelfde geldt bij rentemiddelen, waarbij uw rente tussentijds is aangepast. In het geval van rentemiddelen is de boete al verwerkt in de rente over de totale looptijd van de hypotheek. De nieuwe rente mag u dan aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Verbouwingen of verduurzamen en uw belastingaangifte
Veel mensen kiezen er in deze woningmarkt voor om niet te verhuizen maar te verbouwen en of te verduurzamen. Heeft u ook een nieuwe badkamer of zonnepanelen laten plaatsen of een andere verbouwing gedaan? Als dit met een lineaire of annuïtaire lening is gefinancierd, dan is de rente aftrekbaar in box 1. Voorwaarde is wel dat het geld binnen 6 maanden na aanvang van de verbouwing is gebruikt.

De hulp van een belastingdeskundige kán lonen
Op de website van de Belastingdienst vindt u een handig overzicht. Komt u er niet uit? Dan bent u niet de enige hoor! Hypotheekproducten en uw belastingaangifte kunnen best ingewikkeld zijn. Bij twijfel is het daarom slim om u goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een hypotheek- of belastingadviseur.

deur2 deur2