Eigen koopwoning? 7 belangrijke wijzigingen voor 2019

via florius.nl

 

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de financiële plannen voor 2019 bekend gemaakt. Welke veranderingen zijn er op de woning- en hypotheekmarkt? En wat betekenen die voor u als huiseigenaar? De experts van Florius zetten de belangrijkste punten voor u op rij.

1.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Vanaf volgend jaar start de overgang van vier naar twee belastingschijven in de inkomstenbelasting. In 2021 zijn de twee belastingschijven een feit en geldt tot een inkomen van 68.507 euro geldt een tarief van 37,05 procent. Voor het inkomen daarboven geldt het tarief van 49,5 procent. Voor AOW’ers zijn er dan nog drie belastingschijven. Door het nieuwe belastingschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting gaat de hypotheekrenteaftrek vanaf volgend jaar opnieuw omlaag. 

2.

Energierekening omhoog

U gaat in 2019 meer betalen voor energie. De energiebelasting op gas stijgt namelijk met ruim 3 cent per m3 gas. Ook wordt de opslag van duurzame energie duurder. Voor een gemiddeld huishouden stijgt de energierekening hierdoor met 152 euro volgens Vereniging Eigen Huis. Met de hogere energiebelasting wil de overheid duurzame energiebronnen en zonnepanelen stimuleren.

 

Duurzaam wonen

Heeft u weleens berekend wat energie besparen u oplevert? Dat kan al snel oplopen tot wel honderden euro’s per jaar. Koopt u een energiezuinig huis, dan kunt u zelfs extra lenen. We helpen u graag bij het verduurzamen van uw huis.

3.

Lage btw-tarief omhoog naar 9 procent

In Nederland zijn er twee btw-tarieven: 21 procent en 6 procent. Het lage tarief stijgt volgend jaar met 3 procentpunt naar 9 procent. U betaalt dit lage tarief onder andere voor de dagelijkse boodschappen, medicijnen, kunst, musea, de bioscoop, dierentuin en sportwedstrijden. Maar ook voor diverse kluswerkzaamheden, zoals schilderen en stuken. Door de stijging van het lage btw-tarief wordt klussen aan uw woning duurder.

4.

Subsidieregeling voor monumentale panden

In 2019 verdwijnt de monumentenaftrek. Woont u in een monumentenpand, dan mag u niet meer 80 procent van de onderhoudskosten voor uw woning van de belasting aftrekken. Volgend jaar komt voor de monumentenaftrek een subsidieregeling in de plaats.

5.

Stijging WOZ-waarde

In 2019 stijgt de WOZ-waarde van uw huis gemiddeld met 6,5 procent. De gemeente gebruikt de waarde van uw woning om te bepalen hoeveel gemeentelijke belasting u moet betalen. Denk aan rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaakbelasting (ozb). Ook telt de WOZ-waarde mee in de berekening van uw inkomsten- en erfbelasting.

6.

Hillen-aftrek verder afgebouwd

Vanaf 2019 wordt de Hillen-aftrek stapsgewijs in dertig jaar afgebouwd. Deze wijziging is voor huiseigenaren die geen of nog een kleine eigenwoningschuld hebben en hiervoor weinig of geen rente betalen. In dat geval is het eigenwoningforfait hoger dan de aftrekbare kosten. U heeft dan recht op aftrek omdat u geen of een kleine eigenwoningschuld heeft.

7.

Grens hypotheek met NHG omhoog

Wilt u een woning kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan heeft u te maken met een bepaalde voorwaarden. Eén daarvan is dat het huis dat u koopt in 2018 maximaal 265.000 euro mag kosten. De grens wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de gemiddelde verkoopprijs van woningen in juni, juli en augustus.

In 2019 gaat de grens waarschijnlijk omhoog naar 290.000 euro. Dat zou betekenen dat u volgend jaar een hypotheek met NHG kunt afsluiten voor een woning van maximaal 290.000 euro. Een hypotheek met NHG sluit u af bij Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

 

Wilt u meer informatie over deze onderwerpen of uw hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op op (072) 5614000.

IMG_3519 IMG_3519