In 2024 extra leenmogelijkheden voor je hypotheek

Belangrijke Hypotheekwijzigingen per 1 januari 2024

Met ingang van 1 januari zijn er meerdere zaken rond het verkrijgen van een hypotheek veranderd.

Energielabel bepaalt mede de maximale hypotheek:

Bij de aankoop van een nieuwe woning is het energielabel van groot belang. Is deze zuiniger dan energielabel E, F of G, dan kun je meer lenen. Hier een overzicht:

 

            Energielabel                 Extra Leenbedrag
            A+ of A++                        €50.000
            A                                       €40.000
            B                                       €30.000
            C                                       €25.000
            D                                       €20.000
            E, F, G                               €0 (standaard)

 

Verduurzaming van Woningen:

 

Vanaf 1 januari 2024 kun je ook meer lenen als je je woning verduurzaamt. Het bedrag varieert op basis van het energielabel:

 

          Energielabel                                Extra Leenbedrag
          E, F, G                                              €20.000
          C, D                                                 €15.000
          A+++, A++, A+, A, B                      €10.000
          A++++                                       Geen extra lening
 

 

Loonstijging en Leencapaciteit:

Veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen hebben invloed op de leencapaciteit. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt een stijging van 5,2% in de lonen in 2024, wat resulteert in een lichte toename van de leencapaciteit. Voor alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal €28.000 wordt het mogelijk om €16.000 extra te lenen, waardoor er meer financiële ruimte ontstaat bij het kopen van een woning.

 

NHG-grens is verhoogd:

Goed nieuws voor huizenkopers met Nationale Hypotheek Garantie (NHG): de kostengrens is nu €435.000, een toename van €30.000 vergeleken met vorig jaar. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen wordt de NHG-grens zelfs verhoogd naar €461.100. Met een NHG-hypotheek geniet je als woningeigenaar van minder risico en profiteer je van rentekorting.

 

Startersvrijstelling Overdrachtsbelasting 2024:

Goed nieuws voor jonge huizenkopers! In 2024 genieten kopers tussen 18 en 35 jaar wederom een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste woning tot een koopsom van €510.000. Is de woning duurder of voldoe je niet aan alle criteria, dan geldt een tarief van 2%.

 

Studieschuld en Maandelijkse Lasten:

Een belangrijke verandering betreft de behandeling van studieschulden. Vanaf heden zijn niet meer de oorspronkelijke studieschulden leidend, maar de huidige maandelijkse lasten. Extra aflossingen op de studieschuld resulteren in lagere maandlasten, wat op zijn beurt de leencapaciteit verhoogt. Echter, de stijgende rente op studieleningen compenseert dit positieve effect, waardoor de impact van de studieschuld op de maximale hypotheek groter wordt.

 

Houd deze wijzigingen in gedachten bij het plannen van jouw financiële toekomst en bij het aanvragen van een hypotheek. Voor specifieke vragen staan Jorgo en Dolf altijd voor je klaar, loop even binnen of maak een afspraak 072-561 4000.

pexels-oleksandr-p-7599735 pexels-oleksandr-p-7599735