Hypotheekwijzigingen per 2018

ingevoerd op 28-11-2017

Op 1 januari 2018 wijzigen er verschillende regelingen voor het financieren van een woning (Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet en de Voorwaarden & Normen van NHG) Daarnaast is de rente over restschulden die vanaf 1 januari 2018 ontstaan, niet langer aftrekbaar.

 

Wat verandert er concreet

Banken nemen het tweede inkomen voor 70% (in 2017 was dit 60%) mee voor het bepalen van de woonquote;

Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe financieringslasttabellen. Hierdoor kunnen klanten met een inkomen tot € 40.000,- minder lenen dan in 2017.

 

Voorwaarden & Normen NHG

De kostengrens voor woningen wordt verhoogd naar € 265.000,- (in 2017 is dit € 247.450,-). De kostengrens voor woningen inclusief energiebesparende voorzieningen wordt verhoogd naar € 280.900,- (in 2017 is dit € 259.700,-).

Het wordt mogelijk om van een niet-NHG lening naar een NHG-lening over te sluiten zonder kwaliteitsverbetering aan de woning te moeten uitvoeren;

Overige inkomensbestanddelen, zoals keuzebudget, mogen worden meegenomen in de toetsing als ze bestendig zijn.

Koopt de klant een nieuwbouwwoning op erfpachtgrond en koopt hij de erfpacht af? Dan mag de afkoopsom van de erfpacht worden meegenomen voor het bepalen van de waarde van de nieuwbouwwoning.

NHG laat de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, voor het bedrag dat de klant leent boven de 80% van de marktwaarde, vervallen. Vanaf 1 januari 2018 is het bij veel banken voor zowel NHG- als niet NHG-leningen dus niet langer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dus voor banken niet verplicht, maar wellicht voor u als klant wel gewenst maar in ieder geval geen sta-in-de-weg voor de hypotheekacceptatie.

 

Renteaftrek restschulden

Over restschulden die ontstaan vanaf 1 januari 2018 is de rente niet meer aftrekbaar. Het blijft voor bestaande klanten bij de meeste banken mogelijk om een restschuld wel mee te financieren in de hypotheek voor de nieuwe woning tot 115% van de marktwaarde. De voorwaarden voor het mee kunnen financieren van de restschuld wijzigen niet. De klant moet de lening in minimaal 15 jaar tijd annuïtair of lineair aflossen. En de maandlasten van de restschuldlening moeten in box 3 worden getoetst.
Let op: Een restschuldlening is niet mogelijk in combinatie met NHG.

 

Heeft u vragen, neem gerust contact op met 1 van onze Erkend Hypotheekadviseurs

bouw bouw