Schade aan uw auto op parkeerplaats, wie is aansprakelijk?

bron: ARAG

Even snel een boodschap doen bij de supermarkt. Als u terugkomt ziet u dat uw achterbumper beschadigd is. Waarschijnlijk is een andere auto er net even langs geschampt. Op zich niet zo gek want de parkeerplaats is behoorlijk glad. Er liggen nog resten natte herfstbladeren en nu het een beetje gesneeuwd heeft, is het er flink glad geworden.

Dader heeft zich kenbaar gemaakt met briefje onder de ruitenwisser

Gelukkig ziet u een briefje op de voorruit zitten. De dader was zo attent om zijn gegevens achter te laten. Wat is nu de volgende actie? Heeft u een autoverzekering met volledig casco-dekking dan kunt u daar de schade indienen. Uw verzekering gaat dan proberen de schade te verhalen bij de tegenpartij. Lukt dat niet dan zult u een aantal treden dalen in uw no-claim. Het kan de moeite lonen om vooraf een vergelijking te maken van de kosten van de reparatie en de kosten van een eventuele daling in uw no-claim.

Onbekende dader

Niet altijd is de chauffeur die de stuurfout maakte zo netjes om zich bekend te maken. Dan zit u met een schade en een onbekende dader. U kunt dan proberen de schade vergoed te krijgen door het Waarborgfonds, maar dat is niet gemakkelijk. U moet dan onder andere bewijzen dat uw auto nog onbeschadigd was toen u hem parkeerde en u heeft getuigen nodig die dat kunnen bevestigen. Het Waarborgfonds hanteert een eigen risico van 250 euro.  Wilt u meer weten over het Waarborgfonds? Lees dan ons artikel over parkeerschade door een onbekende dader. 

Kunt u de winkeliersvereniging of gemeente aansprakelijk stellen?

Nu u geen naam van de dader heeft, vraagt u zich af of u de winkeliersvereniging of de gemeente aansprakelijk kunt stellen. Moeten zij niet voor een veilige en goed begaanbare parkeerplaats zorgen, de bladeren opruimen en strooien tegen de gladheid?

Het is inderdaad zo dat een wegbeheerder - dat kan de gemeente zijn, maar ook een winkeliervereniging - ervoor moet zorgen dat de toestand van de weg de veiligheid van personen en zaken niet in gevaar brengt. Wegbeheerders moeten gladheid dan ook bestrijden. Deze zorgplicht gaat echter niet zo ver dat zij het onmogelijk moeten maken dat een weg glad wordt. Om dat namelijk te voorkomen moet de wegbeheerder wegen en parkeerplaatsen continue intensief inspecteren om te alle tijde gladheid te voorkomen. Uw claim bij de wegbeheerder neerleggen is dan ook  alleen in bijzondere gevallen mogelijk.

Iedere weggebruiker moet er bij gladheid op bedacht zijn dat het glad is, voldoende opletten en maatregelen nemen om ongelukken te voorkomen. Ook hier geldt het uitgangspunt dat iedereen in eerste instantie opdraait voor zijn eigen schade.

Twijfelt u of een schade verhaalbaar is? Neem altijd even contact met ons op, wij helpen u graag.

IMG_0269 IMG_0269