Gaat u er volgend jaar ook op vooruit?

ingevoerd op 21-09-2016

Volgens onze regering gaat bij bijna iedereen de koopkracht toenemen. U houdt dan dus meer over in uw portemonnee. Dit zijn in samenvatting de plannen:

Kinderen

Het kindgebonden budget zal volgend jaar stijgen. Voor het eerste en tweede kind krijgen ouders een hogere tegemoetkoming. 

Het kabinet wil het voor ouders ook aantrekkelijker maken om gebruik te maken van kinderopvang. Daar wordt 200 miljoen euro voor gereserveerd.

Voor de bestrijding van armoede onder kinderen wordt 100 miljoen euro uitgetrokken. Dit geld is onder meer bedoeld om schoolreisjes, sportles en muziekles voor kinderen uit arme gezinnen mogelijk te maken. Het geld gaat in natura via gemeenten en fondsen naar de kinderen die dat nodig hebben.

Mbo-scholieren krijgen een hogere tegemoetkoming voor hun schoolkosten. Het gaat onder meer om uitgaven aan werkkleding, gereedschap en software.

Belastingen

Het belastingtarief in derde schijf gaat van 40,4 procent dit jaar naar 40,8 procent volgend jaar. Voor de tweede schijf geldt voor mensen onder de AOW-leeftijd dezelfde tarieven. Voor AOW’ers stijgt het tarief in de tweede schijf volgend jaar met 0,5 procentpunt naar 22,9 procent.

Het kabinet stelt verder voor de derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting met 400 euro minder te verhogen dan eerder afgesproken. De bovengrens van de derde schijf zou volgend jaar dan 67.072 euro zijn. 

Ook de arbeidskorting wordt volgens de plannen minder verhoogd dan eerder is besloten. Volgend jaar valt de maximale korting voor werkenden 46 euro lager uit dan eerder afgesproken. Dat komt neer op 3.223 euro.

Ook stelt het kabinet een verhoging van 48 euro van de algemene heffingskorting voor. Die zou volgend jaar dan maximaal 2.254 euro zijn. Dit is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Het kabinet wil de ouderenkorting verhogen. Voor pensioengerechtigden met een inkomen van niet meer dan 36.057 euro zou de ouderenkorting volgend jaar uitkomen op 1.292 euro. Dit jaar is dat nog 1.187 euro. Ouderen gaan dus minder belasting betalen.

Wonen

De huurtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Vrijwel alle ontvangers gaan er maandelijks 10,50 euro op vooruit. 

De maximale schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een woning gaat weer naar 100.000 euro. De ontvanger moet wel tussen de achttien en veertig jaar zijn.

De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning gaat omlaag. Dit jaar kon nog maximaal 102 procent van de waarde van de woning geleend worden. Volgend jaar gaat dit naar 101 procent. Vanaf 2018 is het niet langer mogelijk om meer te lenen dan wat het huis waard is.

De huren zullen volgend jaar gemiddeld genomen minder hard stijgen dan dit jaar. De totale huurinkomsten van woningcorporaties mogen komend jaar gemiddeld niet meer stijgen dan de inflatie plus 1 procent.

Huurders die te veel verdienen voor hun sociale huurwoning, kunnen ook in 2017 een extra huurverhoging verwachten. Dit moet hen stimuleren om te verhuizen naar een duurdere huurwoning of een koopwoning.

NIBUD heeft een rekentool ontwikkeld om uw koopkracht in 2017 te berekenen:

NIBUD Koopkrachtberekenaar 2017 (https://www.nibud.nl/beroepsmatig/koopkrachtberekenaar-2017/)

IMG_4848 IMG_4848