Wat leveren zonnepanelen u op?

via RegioBank Adviseurs.nl

Om energie op te wekken met zonnepanelen, hoeft het geen zonnige dag te zijn. Ook in het bewolkte Nederland behalen zonnepanelen een uitstekend rendement. De laatste jaren zijn ze bovendien steeds goedkoper geworden. De tijd waarin u de investering kunt terugverdienen, wordt daardoor korter. Is het voor u nu ook tijd om ze op het dak te leggen?Waarom zou u zonnepanelen willen? Natuurlijk, om het milieu te sparen. Een steentje bijdragen aan een schonere wereld gaat immers beter met zonne-energie dan stroom uit een kolencentrale. Dat is een mooi streven, maar hoe zit het met de kosten? Ook wat dat betreft zijn zonnepanelen ideaal. Uiteindelijk kunnen ze zelfs geld opleveren.

Hoe lang duurt het voor de zonnepanelen geld voor me kunnen gaan verdienen?

Eerst enkele statistieken over zonnepanelen:

De complete installatie en aanschaf van zes zonnepanelen kost circa 3.000 euro.

Eén zonnepaneel levert per jaar gemiddeld 200 kWh aan energie.

Eén kWh kost momenteel ongeveer 0,23 euro.

Bij een dak met zes panelen is de opbrengst dus 276 euro per jaar. De tijd waarin u de zonnepanelen terugverdient, is dus 3.000 / 276 = 10 jaar en 10 maanden. Het rendement en de kostprijs zijn een indicatie waarbij we een gemiddeld zonnepaneel als uitgangspunt nemen. Deze factoren zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van het zonnepaneel en de positie op het dak. Sowieso is het verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze goed te vergelijken qua prijs en energieopbrengst.

Meer is beter

De zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Na de eerste 10 jaar kunnen de zonnepanelen dus geld voor u gaan verdienen. Hoe meer u er overigens neer kunt leggen, hoe goedkoper het wordt. Daarbij is het van belang dat de zonnepanelen goed gepositioneerd zijn. Een dakkapel kan bijvoorbeeld voor schaduw op de panelen zorgen, wat negatief kan zijn voor de opbrengst. Gebruikt u niet zo veel energie? Dan nog zijn zonnepanelen een goed idee. Als u zelf minder energie verbruikt dan opwekt, loopt de elektriciteitsschijf in de meterkast gewoon terug! U geeft dus stroom terug aan het energienet.

Lelijk? Dat valt reuze mee!

Zonnepanelen zijn niet altijd even mooi. Vooral de oudere, blauwe modellen steken vaak schril af tegen de rest van het dak. Inmiddels zijn er echter ook zwarte zonnepanelen met een passende aluminium omlijsting beschikbaar, die wegvallen tegen het dak. Deze zwarte exemplaren hebben meestal ook een beter rendement.Sommige mensen kiezen zelfs voor zonnefolie, of dakpannen die zonne-energie kunnen opwekken. Dat is misschien wel de mooiste optie, maar de ze leveren vooralsnog minder energie op en ze zijn bovendien flink duurder in aanschaf dan gewone glazen zonnepanelen. Het kan dus veel langer duren voor u ze terugverdient.

Zonnepanelen maken uw huis meer waard

Een huis met zonnepanelen kan aantrekkelijker voor kopers zijn. Omdat de stroomrekening van het huis minimaal is, weten kopers ook dat ze geld besparen. Hebben ze geen interesse in de zonnepanelen? Geen probleem. Een installateur kan de zonnepanelen gewoon demonteren en weer plaatsen op uw nieuwe dak!

Stichting Nationaal Energiebespaarfonds

Omdat de overheid schone energievoorziening aanmoedigt, wordt het aanschaffen van zonnepanelen gestimuleerd met de Energiebespaarlening (https://www.energiebespaarlening.nl/particulieren/zonnepanelen-en-de-lol-van-het-zelf-stroom-opwekken/). Met deze lening kunt u het aankoopbedrag van zonnepanelen tegen een gunstige rente lenen. De aanvraag doet u bij Stichting Nationaal Energiebespaarfonds (https://www.energiebespaarlening.nl/particulieren/). Het daadwerkelijk verstrekken van de lening en de administratieve afhandeling loopt vervolgens via het SVn (https://www.svn.nl/particulieren)

Ook is er binnen een hypotheek extra ruimte voor het lenen voor zonnepanelen.

Meer informatie over een financiering? Neem gerust contact met ons op.

9_8_2008_vakantie_gardameer_239 9_8_2008_vakantie_gardameer_239